Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
aaaaa

Manueel therapie

In het kort

Manueel therapie

Manueel therapeuten zijn fysiotherapeuten die zich drie jaar hebben gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. De therapeut kijkt gericht naar de manier van bewegen van de patiënt en probeert ervoor te zorgen dat de gewrichten beter gaan werken. Door de gewrichten beter te laten werken, worden ze weer soepel en neemt de pijn af.

aaaaa
01.

Wat zijn klachten waarbij manuele therapie mee kan helpen?

  • Hoofd- en nekpijn (i.c.m. een stijve bovenrug)
  • Nekpijn (uitstralend in de arm)
  • Pijn hoog in de rug (met rib- en borstpijn)
  • Heupklachten
  • Lage rugklachten (met uitstraling naar het been)
  • Schouderklachten
  • Pijn en stijfheid in de schouder (frozen shoulder)
  • Tenniselleboog
aaaaa
02.

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een master manuele therapie heeft gevolgd. Tijdens de opleiding leert de therapeut over de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten en in het bijzonder de wervelkolom.

Een manueel therapeut kijkt naar de problemen in de gewrichten, spieren en zenuwfuncties van het lichaam en andere beperkingen in het dagelijks leven van de patiënt. Bij manuele therapie wordt er niet alleen gekeken naar lichamelijke eigenschappen, maar wordt er ook gekeken naar andere externe factoren die de patiënt kunnen beperken.

Het doel van de therapie is om de bewegelijkheid van gewrichten toe te laten nemen, waardoor de pijn afneemt. Dit doet de therapeut onder andere door licht duwen en trekken aan uw lichaam/gewrichten. Tijdens de behandeling worden er soms snelle bewegingen op gemaakt. Deze snelle beweging kunnen zorgen voor een knakkend gevoel en geeft soms een krakend geluid. In de meeste gevallen is er na een behandeling van de manueel fysiotherapeut direct verschil merkbaar. Gewrichten functioneren meestal gelijk beter en bewegen gaat gemakkelijker.

03.

Wat is het verschil tussen fysio en manuele therapie

Het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie is dat een algemeen fysiotherapeut zich vooral richt op de zachte delen van het lichaam, denk hierbij aan spieren en banden of pezen. Een manueel therapeut richt zich tijdens de behandeling meer op de harde delen zoals gewrichten en de wervelkolom.

04.

Is manueel therapie geschikt voor mij?

Voor manuele fysiotherapie is geen doorverwijzing nodig. U kunt dus direct een afspraak maken.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht