Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
Fysiotherapeut bekijkt nek van patiënt

Nekklachten

In het kort

Nekklachten

Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. Soms kun je je hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Hoe de pijn in de nek ontstaat is niet altijd even duidelijk. Wel zijn er een paar oorzaken die tot gevolg nekklachten kunnen veroorzaken.

Therapeut checkt nek van een patiënt in een behandelkamer
01.

Wat zijn nekklachten?

Nekpijn is een veel voorkomende klacht en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de bandjes en de kleine gewrichten. Acute nekpijn kan erg pijnlijk zijn.

Hierbij is het wel goed om je te bedenken dat dit meestal geen ernstige achterliggende aandoening is. Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop de schouders. De pijn die je ervaart kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld na een aanrijding of dit kan geleidelijk ontstaan. Hierbij merk je dat het bewegen van de nek vaak wat minder gaat en gepaard gaat met pijn.

02.

Symptomen van nekklachten

Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. Soms kun je je hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Nekklachten kunnen ook een aantal andere klachten veroorzaken, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Uitstralende pijn naar de armen
  • Tintelingen in je hand(en) en/of vingers
  • Minder kracht in je hand(en)
  • Bewegingen van je arm(en) niet meer goed sturen
03.

Oorzaak van nekklachten

Hoe de pijn in de nek ontstaat is niet altijd even duidelijk. Wel zijn er een paar oorzaken die tot gevolg nekklachten kunnen veroorzaken:

  • Spanning
  • Overbelasting
  • Een verkeerde beweging
  • Een verkeerde houding

Ook kunnen klachten ontstaan na een val of stoot tijdens het sporten of andere bezigheden.

04.

Wat kan de fysiotherapeut voor jou betekenen?

Als je met nekklachten bij de fysiotherapeut binnen komt start u altijd met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Hier vertelt u over de last die u ervaart door de pijn in de nek en over uw dagelijks leven en gezondheid.

Als dit onderzoek is afgerond en we zeker zijn van de factoren en oorzaken die uw nek klachten veroorzaken kunnen de therapeut en u samen een behandeling gaan opstellen. Fysiotherapie is bij de behandeling van nekklachten een effectief middel om de klachten te laten verminderen of zelfs verdwijnen. Er kan in de spieren in en rondom de nek bijvoorbeeld een knoop zitten voor uw gevoel, dit worden ook wel triggerpoints genoemd. Door middel van massage in combinatie oefentherapie kan de nek losgemaakt worden en blijven. Ook zijn kan oefentherapie ingezet worden voor het verlichten van de nekklachten. In beweging blijven is namelijk erg belangrijk. De fysiotherapeut kan u hier goed in begeleiden en adviezen geven over hoe u dit thuis voort kunt zetten.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht