Fysiotherapie Rijnmond QualiviewFysiotherapie Rijnmond Qualiview
Maak een afspraak
reuma 1

Reuma klachten

In het kort

Het verloop van reuma

Reumatoïde artritis (RA) betekent letterlijk: reumatische gewrichtsontsteking. Het woord reuma komt uit het Grieks en betekent stroom of ziekteverwekkende vloeistof. En artritis is afgeleid van het Griekse woord ‘arthron’ dat gewricht betekent.

reuma 2
Inhoudsopgave

Informatie over reuma klachten

01.

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen

De fysiotherapeut kan u ondersteunen en adviseren bij:

  • Pijn bij een ontstoken gewricht
  • Pijn na belasting
  • Stijfheid
  • Spierzwakte

Pijn bij een ontstoken gewricht

Bij een ontstoken gewricht is het gewricht zelf pijnlijk, gezwollen en warm. Zo’n gewricht moet dan zoveel mogelijk worden ontzien. Beweeg dan onbelast (niet steunen op het betreffende lichaamsdeel en geen kracht zetten) en binnen de pijngrens. Dit alles voorkomt stijfheid en houdt de beweeglijkheid van de gewrichten zo groot mogelijk.

Pijn na belasting

Wanneer na het uitvoeren van een handeling of een activiteit in een of meerdere gewrichten pijn ontstaat, en deze pijn blijft langer dan een half uur bestaan, dan is dat gewricht wellicht te veel of te

Stijfheid

In eerste instantie probeert u altijd te blijven bewegen. Daarnaast is het dagelijks toepassen van een oefenschema (verstrekt door een ergotherapeut of fysiotherapeut) belangrijk om stijfheid te voorkomen of tegen te gaan.

Spierzwakte

Uw fysiotherapeut of ergotherapeut zal met behulp van gerichte oefeningen werken aan het verbeteren van uw spierkracht. Vaak wordt een oefenschema meegegeven om de spierkracht en conditie te onderhouden.

Wat kunt u doen bij het ontstaan van contracturen (bewegingsbeperkingen

Wanneer er contracturen dreigen, probeert uw fysiotherapeut dit door middel van door bewegen te voorkomen of te beperken. Ook het zelf gericht door bewegen kan een goed middel zijn. Als het proces aan pols en vingers moeilijk te beïnvloeden is, kan het gewricht door middel van een spalk in een functionele stand worden gefixeerd.

We helpen u graag!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te helpen met uw klachten.

Maak een afspraak
fysiotherapeut en patient identificeren elleboog klacht